Yunus Emre Hat Sergisi Afrin’de Sanatseverlerle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Afrin Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Suriyeli yirmi beş hattatın kırk eserinin sergilendiği Yunus Emre Hat Sergisi 13 Mart 2022 tarihinde Afrin’de açıldı.

Yunus Emre Hat Sergisi İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılına ithafen Afrin Yunus Emre Enstitüsünün ilk faaliyeti olarak sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Suriyeli yirmi beş hattatın kırk eserinin bulunduğu serginin açış konuşmasını yapan sergi koordinatörü hattat Abdurrahman Alabdi, “Azez’den sonra Afrin’de de sergi açtığımız için çok mutluyuz. Medeniyetimiz hatta tarihin her döneminde özel önem vermiştir. Bugün bunun örneğini Afrin Yunus Emre Enstitüsünün ilk kültürel faaliyetinde, geçmişimizin ve geleceğimizin birleştiricisi hatta yer verilmesi yüzlerce yıldan beri özelde hat olmak üzere bütün sanat dallarına gösterilen saygının bir tezahürü olarak karşımıza çıkıyor. Enstitü Suriye’de bizi yalnız bırakmıyor, bizleri sadece burada değil Türkiye’de de temsil etmede önemli bir aracılık yapıyor. İnşallah sergimizi daha geniş katılımla İstanbul’da da açacağız. Bunun için Enstitü Müdürü Fikret Bey’in şahsında özverili, yardımsever bütün Enstitü çalışanlarına teşekkür ederiz. Afrin Yunus Emre Enstitüsünün birbirinden güzel ve anlamlı yüzlerce sanat faaliyetine ev sahipliği yapmasını istiyoruz.” dedi.

Bir Olmanın Muştusudur: Hat

Azez Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fikret Çıtak açış konuşmasında; “Yunus Emre Hat Sergisi’nin ilkini Ekim 2021’de Cumhuriyetimizin 98. kuruluş yıl dönümüne ithafen açmıştık. Mart 2022’de ise sadece bizim değil, bütün İslam dünyasının ortak sesi olan İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılına ithafen açıyoruz. Yunus Emre’nin sevgi anlayışıyla Afrin’de siz değerli hattatlarla ve sanatseverlerle kutlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Acıda, tasada tarih boyunca yanınızda olan kardeşleriniz mutlu yarınların inşasında da sizleri yalnız bırakmayacaktır. Güvenli Bölge’de Türkçe öğretimiyle birlikte farklı kültür-sanat faaliyetlerinin düzenlenmesi normalleşen hayatın en büyük göstergeleri arasındadır. Bir olmanın muştusu olan hat sanatı estetik algımızın kâğıt üstündeki nişanesidir. Biliriz ki Yunus gönüllüler Yunusça doğru kalemleriyle kardeşliği farklı mecralarda yazarak tarihe not düşeceklerdir. Gelecekte hatırlanacak geçmişin estetik üretimleri ve bu çatı altındaki Yunusça muhabbet olacaktır.” dedi.

Fikret Çıtak, İstiklal Marşı’nın bütün kıtalarını okuduktan sonra; “Marşımız ‘Korkma!’ hitabı ve ikazı ile başlar. Bizler ne olursa olsun korkmayacağız. Suriyeli kardeşlerimizi biliyoruz ki bugüne kadar hiçbir şey korkutamadı, yıldıramadı.” diyerek konuşmasını tamamladı.  

Açış konuşmaları sonrası hattatlara Fikret Çıtak tarafından hediye takdim edildi. Hattat Abdurrahman Alabdi divanî hat ile atölye çalışmalarının başlangıcı olarak “Besmele”yi yazdı.

Sergi 20 Mart 2022 tarihine kadar Afrin Yunus Emre Enstitüsü sanat galerisinde gezilebilecektir.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Devlet Arşivleri Başkanlığı iş birliğiyle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı...

Suriye Güvenli Bölge'de Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen kültür-sanat ve eğitim çalışmaları hakkında Türkçe,...

Yunus Emre Enstitüsü ve Devlet Arşivleri Başkanlığı iş birliğiyle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı...

Azez Yunus Emre Enstitüsü ve Özgür Halep Üniversitesi iş birliği içinde SINIR-SIZ EDEBİYAT-Türk ve Arap Edebiyatı...