Azez’de Uçurtma Festivali

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Azez'de “Yunus Emre Yılı” kapsamında Gençlik ve Uçurtma Festivali düzenledi.

Türk kültürünü ve sanatını tanıtmak, Türk dilini öğretmek amacıyla kurulan Yunus Emre Enstitüsü, Azez halkına yönelik düzenlenen etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Azez Yunus Emre Enstitüsü Suriye’nin güvenli bölgesi Azez’de Uçurtma Festivali düzenledi.

2021 yılının, Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı vesilesiyle "Yunus Emre Yılı" olarak ilan edilmesi ile birlikte yurt dışındaki kültür merkezlerinde Yunus Emre'ye atfen birçok etkinlik düzenleyen Yunus Emre Enstitüsü, Suriyelilere yönelik olarak da çok sayıda etkinlik organize ediyor. Enstitü, 10-11 Haziran tarihlerinde "Gençlik ve Uçurtma Festivali" isimli çocuk ve gençlere yönelik bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Program, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Kilis Valisi Recep Soytürk, Azez Yerel Meclis Başkanı Muhammed Kenno ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in katılımları ile düzenlenen açış konuşmaları ile başladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz yaptığı açılış konuşmasında katılımcılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selam ve sevgilerini iletti.  Suriye’deki çocuklara Türkiye’deki çocukların selamlarını da ileten Yavuz, Azez’de Suriye halkı için yapılanlardan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

PROF. DR. ATEŞ: TÜRKİYE’NİN ANA KAYNAĞI YUNUS EMRE’DİR

Yunus Emre’nin vefatının 700. yıldönümü kapsamında dünyanın birçok yerinde etkinlikler düzenlendiğini aktaran Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ateş, “Dünyada teshir ve yaptırım gücü olan Türkiye’nin ana kaynağı Yunus Emre’dir. Bizim Yunus’tan aldığımız ilhamla yaşadığımız coğrafyaların meselelerine gözümüzü kapatmıyor, mazlum ve mağdur olan hangi millet varsa onun acısını dindirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

KONSERLER VE TİYATRO OYUNLARI

Protokol konuşmalarının ardından yerel sanatçıların sahne aldığı mini konserde hep bir ağızdan Arapça, Kürtçe ve Türkçe şarkılar seslendirildi. Hemen ardından İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçılarının sahnelediği “Kuzu Maydonoz’un Maceraları” isimli oyun miniklerin beğenisine sunuldu. Azez Jimnastik Topluluğunun sahne performansıyla devam eden etkinlikte topluluğun minik üyeleri izleyenlerden büyük alkış aldı. Sahne gösterileri, Suriye Halk Dansları Topluluğunun sergilediği yerel dansların ardından son buldu.

NASRETTİN HOCA DA FESTİVALDE

Prof. Dr. Ateş: Dünyada teshir ve yaptırım gücü olan Türkiye’nin ana kaynağı Yunus Emre’dir. Bizim Yunus’tan aldığımız ilhamla yaşadığımız coğrafyaların meselelerine gözümüzü kapatmıyor, mazlum ve mağdur olan hangi millet varsa onun acısını dindirmeye çalışıyoruz.

Protokol heyetinin oyun parkurları ve atölyeleri açması ile birlikte eğlencenin gün boyu sürdüğü festivalde drama etkinlikleri, kukla, maskot, Aşuk-Maşuk, Nasrettin Hoca, köpük ve balon gösterileri büyük ilgi gördü. Minik eller ise oyun hamuru, kum boyama ve yüz boyama etkinlikleri ile renkleri hayalleriyle buluşturdu.


 

DİJİTAL BİSİKLET YARIŞI, ASTRONOMİ TEMALI
FOTOĞRAF ÇEKİMİ VE DRON EĞİTİMİ

Savaş mağduru çocuklara bilim sevgisi aşılanması amacıyla Yunus Emre Enstitüsünün, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlattığı Türkiye Bilimsel ve Akademik İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında oluşturulan stant da etkinliğin ilgi odağı oldu. Dijital ekranlar karşısında bisiklet yarışına katılıp en iyi skoru alan katılımcılara küçük hediyeler verildi. Astronomi temalı fotoğraf çekim alanında ise uzay konseptinde çekilen fotoğraflarını anı olarak saklama imkânı buldular. Astronomi teması ile sanal gerçeklik deneyimi de yaşayan katılımcılar, VR gözlükleri takarak kendilerini üç boyutlu özel bir dünyanın içerisinde buldular. Katılımcıların astronomi ve uzay bilimler ile ilgili unutulmaz bir deneyim yaşatıldığı etkinlikte drone eğitimi de verildi. Katılımcılar aldıkları iki eğitimin ardından drone kullanarak etkinlik alanında uçurtma uçurdular. Ayrıca, ellerine takılan ve hareket sensörü bulunan cihaz sayesinde, bir platform üzerinde robot araba süren katılımcılar kıyasıya yarıştı. İnsan gözünün göremeyeceği küçüklükte olan mikroorganizmaları yakından görmek ve gözlemlemek isteyen katılımcılar da mikroskopla gözlem yapma fırsatı buldu.

OKÇULAR VAKFI İLE CANLI PERFORMANS 

Okçular Vakfı tarafından hazırlanan alanda geleneksel Türk okçuluğunu tecrübe etmek isteyen gençler ok atma talimi yaparken, bir başka stantta icra edilen kaligrafi sanatı da katılımcıların ilgi odağı oldu. Canlı performansın ardından katılımcılara kaligrafi ile yazılmış isimleri hatıra olarak hediye edildi.

Türkiye’nin destekleri ile oluşturulan güven ortamında duygu ve düşüncelerini özgürce ifade etme fırsatı da bulan çocuk ve gençler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdıkları mektuplarla Türkiye’ye teşekkürlerini ilettiler.

 

UÇURTMA ATÖLYELERİ

Festivale adını veren uçurtma atölyelerinde aileler, çocukları ile uçurtmalarını hazırladılar. Keyifle hazırlanarak gökyüzüne salınan Türkiye ve Suriye bayraklarıyla bezeli uçurtmalar renkli görüntülere sahne oldu.

Konser, tiyatro, animasyon ve drama gösterilerinin yanı sıra atölyelerle iki gün boyunca eğlencenin tadını çıkaran katılımcılar, oyun parkurlarında tatlı bir rekabete de tutuştu. Yarışmaların düzenlendiği oyunlarda finale kalarak dereceye girenlere günün anısına madalya takdim edildi.

Festival kapsamında iki ülke bayraklarının yer aldığı yap-boz parçalarını bir araya getiren katılımcılar dev Türkiye ve Suriye haritası oluşturdu. Festival, hediye dağıtımları ile son buldu.

Diğer Etkinlikler

Azez Yunus Emre Enstitüsü tarafından Suriye Güvenli Bölge’nin Azez, Afrin, Raco, Şeran, Ahtarin, Soran ve Çobanbey...

Yunus Emre Enstitüsü Suriye Güvenli Bölge’de yürüttüğü eğitim, kültür-sanat faaliyetleri kapsamında bölgenin on bir...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan’da Azez Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mülhem Derneği iş...

Azez Yunus Emre Enstitüsü ve Menekşe Derneği iş birliği ile 27-31 Mart tarihleri arasında Azez Yunus Emre Enstitüsünde...