Suriye Güvenli Bölge’de 10.000 Fidan Toprakla Buluşuyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Suriye Güvenli Bölge’de yürüttüğü eğitim, kültür-sanat faaliyetleri kapsamında bölgenin on bir şehrinde ve bir köyünde eğitim-öğretime devam eden ilkokul, ortaokul ve liselerde 9-29 Nisan tarihleri arasında 10.000 fidanı toprakla buluşturuyor.

“Sınır-sız Yarınlar Ormanı” adıyla 9-29 Nisan tarihleri arasında Güvenli Bölge’nin Azez, Çobanbey, Ahtarin, Soran, Mare, Afrin, Şeran, Raco, Bab, Kabbasin ve Bzaa şehirlerinde ve Yazıbağ Köyü’nde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerin bahçelerine farklı türlerde 10.000 çam ağacı öğrencilerin de katılımıyla dikildi. 28 Nisan’da Çobanbey Hadabat İlkokulu ve Ahtarin Şehitler İlkolunda bölge mülki idare mensuplarının katılımıyla fidan dikim şenliğinin kapanış programı düzenlendi.

Çobanbey Hadabat İlkokulu “1071 Hatıra Ormanı” fidan dikim şenliği programı açış konuşmasında Azez Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Fikret Çıtak; “Güvenli Bölge’de Türkiye'nin tesis ettiği barış, güven ortamının halk nezdindeki tezahürünü sosyal, kültürel, eğitim-öğretim faaliyetlerinin dışında insan yaşamı için vazgeçilmez olan doğada da göstermek istiyoruz. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın eğitim yuvalarını grinin dışına çıkararak onları ağaç ve doğa sevgisiyle yetiştirebilmek en büyük gayemizdir. İklim değişiklikleri sebebiyle su kaynaklarının hızla azalması, ormanların yangın ve kuraklık gibi sebeplerle yok olması dünyanın neresinde olursa olsun bütün insanlığın ortak sorunudur. Yunus Emre Enstitüsü Suriye Güvenli Bölge’de bu ortak soruna eğitim yuvalarını yeşile doyurarak başladı. Gelecek yıllarda meyve ve peyzaj fidanlarının dikimiyle binlerce fidanı toprakla buluşturmaya devam edeceğiz. Bölgede paydaş iş birlikleriyle bal ormanları kurabilmek hayallerimiz arasındadır. Yeşil bir Suriye için hedefimiz 100.000 fidanı toprakla buluşturabilmektir. Çorak bir arazinin ağaçlandırılıp bölge halkının ve diğer canlıların istifadesine sunulması yeni bir geleceğin inşasına, Sınır-sız Yarınlara doğru gidilen yolda en büyük motivasyonlarımız arasındadır.

Eylül 2020’den bu yana bölgede Yunus Emre Enstitüsü Türkçe öğretim programlarına katılan 10.000 öğrencinin hatırasını 10.000 fidanla yaşatabilmek gibi sembolik bir amacımız da var. Kardeşliğimiz bu fidanlar gibi etkileşimle gelişecek, serpilecek. Birbirimizi anladıkça bir olduğumuz günleri hatırlayacağız. Türkçede “yeşil” ve “yeni” sözcüklerinin aynı harf olan “y” ile başlaması aslında dikilen fidanların bizlere eğitimde ve düşüncede “yeni”liğin muştusudur. Şüphesiz bu yeniliğin temelinde olan kahramanları görmezden gelmek mümkün değildir. Geçmiş yıllarda şehitlerimiz anısına hatıra ormanları oluşturmuştuk. Bu yılla birlikte Güvenli Bölge’de eğitim, sağlık, tarım, medya, belediye ve güvenlik alanlarında görev yapan Türk kamu görevlilerinin adlarına fidanlar dikmeye başladık. Yapılan hizmetin ve fedakârlığın karşılığı olmasa da Yunusça bir teşekkürün samimi niyetini adlarına dikilecek fidanlarla yaşatmak istiyoruz. Suriye Güvenli Bölge halkı için her daim 1071 ruhu ile yollarda olan Türk kamu görevlileri arasında Öncüpınar Gümrük Kapısı ve Çobanbey Gümrük Kapısı görevlileri adına 200 fidanımızı toprakla buluşturmaktan büyük seviç duyuyoruz.” dedi.

Program fidanların dikilmesinden sonra öğrencilere çanta, penye, kırtasiye malzemesi ve şekerleme dağıtımı ile sona erdi.

Güvenli Bölge’de şehirlere göre fidan dikim sayısı şu şekildedir:

Ahtarin 2023 fidan, Çobanbey 2023 fidan-“1071 Hatıra Ormanı”, Bab-Kabbasin-Bzaa 1071 fidan, Azez 1071 fidan, Afrin-Şeran-Raco 2023 fidan, Soran 300 fidan, Mare 300 fidan, Yazıbağ Köyü 118 fidan.

Diğer Etkinlikler

Azez Yunus Emre Enstitüsü tarafından Suriye Güvenli Bölge’nin Azez, Afrin, Raco, Şeran, Ahtarin, Soran ve Çobanbey...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan’da Azez Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mülhem Derneği iş...

Azez Yunus Emre Enstitüsü ve Menekşe Derneği iş birliği ile 27-31 Mart tarihleri arasında Azez Yunus Emre Enstitüsünde...

Azez Yunus Emre Enstitüsü, Kilis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Şafak Derneği iş birliği ile düzenlenen Anneler Günü...