Azez Radyosu Türkçe Yayınlar Servisi Yayın Hayatına Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ve Azez Radyosu arasında yapılan protokol gereği 5 Ocak 2022 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in konuk olduğu programla Türkçe Yayınlar Servisi yayın hayatına başladı. 

Güvenli Bölge’de 92.2 bandında karasal yayın yapan Azez Radyosu Türkçe Yayınlar Servisi haftanın belirli günlerinde ve saatlerinde; dil öğretimi, haber, eğitim, kültür-sanat, drama, müzik-eğlence ve spor programlarına yer vererek bölgenin Türkçe yayın akışına yeni bir soluk getiriyor.

Türkçe Yayınlar Servisi’nin açılış programına katılan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile bir röportaj gerçekleştirildi. Suriye'de insanların 10 yılı aşkın süredir çok zor şartlar altında yaşadıklarını kaydeden Ateş, "(İnsanlar) Kültürel olarak kendilerini ifade etmeliler. Kültür sanat, müzikten edebiyata, sinemadan çeşitli sanatlara kadar yeniden üretimin merkezi olmalı bu topraklar. O açıdan da biz en son yaptığımız 'Hatırladıkça Biz Oluruz' etkinliğinde de gördük ki ortak ve güzel geçmişimizi yeniden yad etmemiz gerekiyor. Ama sadece geçmişte kalmadan bugün kendi kaderimizi kendimizin belirlemesi gerekiyor. O yüzden güvenli bölgede yaşayan insanların umutlarının yeşermesi için biz buradayız ve her türlü desteği vermek istiyoruz." dedi.

Ateş bölgedeki dil öğretiminden, kültür sanat faaliyetlerine kadar birçok soruyu cevapladı. Türkçenin yeniden gündeme gelmesinin çok kıymetli olduğuna işaret eden Ateş, 11 yıldır yabancılara Türkçe öğretimi konusunda hem materyal ürettiklerini hem de Türkçenin uluslararası bir dil olması için çalıştıklarını söyledi. Ateş, özellikle son 3 yıldır yoğun bir denetime tabi olduklarını ve geçen hafta "ALTE Kalite Nişanı" belgesini almaya hak kazandıklarını dile getirdi. Böylelikle Türkçenin uluslararası kabul gören ilk ve tek sınavının Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) olduğunun tescillendiğini belirterek, bunun çok kıymetli olduğunu vurguladı.

Ateş, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduktan sonra ilk kurduğu kurumlardan birisinin Türk Dil Kurumu (TDK) olduğunu da hatırlattı. "Buradaki halklarla, kültürle ve dillerle biz yeniden ortak geleceğimizi inşa edebiliriz." dedi.

Dil yaratmanın ilk adımı olduğunu aktaran Ateş, "Biz dünyada ne üretiyorsak kendi dilimizle üretiyoruz. Kendi dilimize dair bir bilinç geliştirmemiz gerekiyor. Özellikle de bu bölgede kendimize güvenmemiz gerekiyor. Çok uzak, okyanusun ötesinden insanların gelip vaziyet almamaları gerekiyor. Buradaki halklarla, kültürle ve dillerle biz yeniden ortak geleceğimizi inşa edebiliriz. Yunus Emre Enstitüsü de bu açıdan bu güzel gelişmeye katkı sağlamak için bölgededir." diye konuştu.

Azez ve Suriye halkına her şeye rağmen umutsuzluğa düşülmemesi tavsiyesinde bulunarak, İkinci Dünya Savaşı'nda meydana gelen yıkım ve zarar sonrası Avrupa'nın yeniden doğarak güçlenmesi örneğini verdi.
Nefes alındığı sürece umudun var olduğuna işaret eden Ateş, "Onun için Yunus Emre nefese çok önem vermiştir. Çünkü her an yeniden canlanır insan. Onun için buralarda yaşayan Müslüman halkların ümitli olmaları gerekiyor. Geleceklerini kendileri tayin etmeleri gerekiyor. Onun için karamsarlığa ve depresyona gerek yok. Yeniden inşa edilebilir, daha güzeli yapılabilir. Umutla, Türkiye ile birlikte bu yolculuğa çıkmakta yarar var." ifadesini kullandı.

Yayın sonunda aynı gün Azez Yunus Emre Enstitüsünde icra edilecek Bizim Sesimiz: Âşıklar Konseri’nin misafirleri Ozan Nihat ve Âşık Kaptanî sazlarıyla programa eşlik ettiler. 
 

Diğer Etkinlikler

Suriye Güvenli Bölge'de Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen kültür-sanat ve eğitim çalışmaları hakkında Türkçe,...

Azez Yunus Emre Enstitüsü ve Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü iş...

Azez Yunus Emre Enstitüsü tarafından Suriye Güvenli Bölge’nin Azez, Afrin, Raco, Şeran, Ahtarin, Soran ve Çobanbey...

Suriye Güvenli Bölge'de Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen kültür-sanat ve eğitim çalışmaları hakkında Türkçe,...