Azez Yunus Emre Enstitüsü İlk Mezunlarını Verdi

Yazıcı-dostu sürüm

Azez Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe kurslarının ilk sertifika törenini 26 Ocak 2021’de gerçekleştirdi. 17 Eylül 2020’de başlayan kursları bitiren öğrenciler törende sertifikalarını aldılar. Törende tiyatro kursiyerlerinin oynadığı “Zeytin Ağacı” isimli oyun sahnelendi.

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) dünya genelindeki 60. merkezine ev sahipliği yapan Azez’de, 240 Suriyeli öğretmen adayı 4 ay süren Türkçe eğitimlerini başarıyla tamamladı. Geçen yıl 17 Eylül’de Suriye’nin Azez kentinde faaliyete başlayan Yunus Emre Enstitüsü bünyesindeki Türkçe kurslarının ilk aşamasını bitiren öğretmen kursiyerlere, düzenlenen törende sertifikaları takdim edildi. Enstitüde Türkçe öğrenen öğretmen adayları ilerde Suriye’deki okullarda Türkçe öğretmeni olarak görev alacaklar.

Programa, Ankara, Kilis, Azez, Afrin, Çobanbey, Mare, Duvaybık ve bölgenin diğer şehirlerinden devlet erkânı, kurum yöneticileri ve öğrenci aileleri de katıldı. Kursu başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikanın yanı sıra çeşitli hediyeler de takdim edildi.

"300'E YAKIN ÖĞRETMENİMİZ TÜRKÇE ÖĞRENDİ"

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu yaptığı açıklamada, Azez Yunus Emre Enstitüsünün 17 Eylül 2020'de açıldığını anımsattı. İlk başta öğretmenlerin Türkçelerinin biraz zayıf olduğunu anlatan Kartallıoğlu, "O günden bu yana buradaki öğretmenlerimize haftada 30 saat olmak üzere iyi bir Türkçe eğitimi verdik. Yaklaşık 300'e yakın öğretmenimiz burada Türkçe öğrendi." ifadesini kullandı.  Kartallıoğlu, bölgedeki eğitim faaliyetlerine devam edeceklerini kaydetti.  

Azez Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fikret Çıtak, öğrencilerden bir tiyatro grubu kurduklarını ve onların da burada "Zeytindalı" adlı oyunu sahnelediklerini kaydetti. Çıtak, Türkçe derslerinin yanı sıra kursiyerlerin sosyalleşmelerine de katkı sağlamayı hedeflediklerini vurguladı. 

Kursiyerden Yara Muhammet Tavil ise Türkçe eğitiminin ilk aşamasını tamamlamış olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. 

AZEZ YUNUS EMRE TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ HAKKINDA

Azez Yunus Emre Enstitüsü 17 Eylül 2020 tarihinde hizmete açıldı. Bu tarihten itibaren Azez başta olmak üzere Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde Türkçe öğretimi ve kültür- sanat faaliyetleri başladı. Azez Yunus Emre Enstitüsü, Azez Yerel Meclisince tahsis edilen binada faaliyetlerine devam ediyor. Tamamen yenilenen bina, Türkçe öğretimi ve kültürel etkinlikler için en modern şekilde donatıldı. Üç katlı binada derslikler, etkinlik sınıfları, konferans salonu, idari ofisler ve bir kütüphane bulunuyor. Azez’deki Türkçe kurslarına ve kültür-sanat faaliyetlerine ilaveten, Duveybik, Mare, Çobanbey, Tel Abyad, Resul Ayn ve Afrin’de de öğretmenlere yönelik Türkçe kursları başlatıldı. Halep Üniversitesi ve Nahda Üniversitesi ile protokol imzalanarak akademisyen ve öğrencilere yönelik kurslara başlandı.

AZEZ HALKI İÇİN KÜTÜPHANE

Azez’de tüm halka hizmet edecek olan Türkiye Kütüphanesinde çok yakında "Kütüphane Sohbetleri" etkinliği düzenlenerek bölge halkı ile aydınlar ve kanaat önderleri buluşturulacak. 

Azez’de tüm halka hizmet edecek olan Türkiye Kütüphanesi kuruldu. Bine yakın kitap bulunan kütüphanenin koleksiyonu ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda genişletiliyor. Yakın dönemde “Kütüphane Sohbetleri” etkinliğiyle Türkiye’den ve bölgeden kültür-sanatın her alanından aydınlar ve kanaat önderleri halkla buluşturulacak.

DUVAR RESİMLERİ

Azez'de önceden belirlenen duvarlar “Huzur Azez’de, Azez’de Kardeşçe Yaşamak” gibi mesajları öne çıkaracak şekilde boyandı ve şehrin birçok farklı noktasında duvar resmi çalışmaları gerçekleştirildi.

TÜRK FİLMLERİ GÜNLERİ

Savaşın izlerini silmek gayretiyle Suriye'de kültür-sanata ağırlık veren Yunus Emre Enstitüsü, "Türk Filmleri Günleri" etkinliği ile hem Türkçe öğretimine katkı sağlamak hem de Türk kültürünü, sanatını ve edebiyatını Azez halkına tanıtmayı hedefliyor. Şimdiye kadar iki film gösterimi yapılan Enstitüde film gösterimleri rutin bir faaliyet haline getirilecek.

TÜRKÇE RADYOSU

Türkçe Radyosu Azez'de Türkçe öğretimine yeni bir mecra kazandırmak ve bölge halkına ulaşmak amacıyla yakında yayına başlıyor. 

Türkçenin Sesi Radyosu tecrübesinden hareketle, Enstitü hem Türkçe öğretimine yeni bir mecra kazandırmak, hem de bölge halkına yeni bir kanaldan ulaşmak için Türkçe Radyosu projesini hayata geçirecek. Bu amaçla Azez Güvenli Bölge Radyosu ile iş birliği protokolü imzalandı. Türkçe ve Arapça yayın yapacak radyo için uzman personel Azez’de çalışmalara başladı.

ZEYTİN AĞACI KARDEŞLİK TİYATROSU

Kültür-sanatın tüm dallarını bölge halkının hayatını renklendirmek ve savaş travmasını atlatmasına yardımcı olmak için kullanan Enstitü, Azez’de Zeytin Ağacı Kardeşlik Tiyatrosu adıyla amatör bir tiyatro grubu kurdu. Tamamen bölge halkından oluşan kursiyerler Enstitü personelinin verdiği tiyatro eğitimlerine katılıyor.  Grup ilk gösterisini 26 Ocak’ta düzenlenen Türkçe kursları sertifika töreninde gerçekleşti.

“AZEZ: UMUDUN ADI” BELGESELİ

Bölgede yaşanan olayları konu alan “Azez: Umudun Adı” adlı bir belgesel gerçekleştirildi. Enstitünün sosyal medya hesaplarında yayınlanan belgesel, savaş sonrasında bölgede yaşayan insanların zorlu hayat şartlarını ve bu zorlukların üstesinden gelebilmek için atılması gereken adımları ele alıyor. Suriye’de yaşanan savaşın izlerini silmek ve insan sevgisini yaşatmak adına hazırlanan belgeselde, Azez Yunus Emre Enstitüsü ile Vatan Hastanesinden görüntülere ilaveten kentteki eski ve güncel durumu anlatan görüntüler ve yerel halk ile yapılan röportajlara yer verildi.

 

 

Diğer Etkinlikler

Azez Yunus Emre Enstitüsü 2022 yılı kültür-sanat faaliyetleri kapsamında bölgedeki eğitim kurumlarıyla yürüttüğü...

Yunus Emre Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle Çobanbey Tıp Fakültesi ve Çobanbey Meslek Yüksek...